čtvrtek 12. dubna 2018

Březnové novinky

Březen byl na novinky neskutečně bohatý! Sama nevím, co bych četla dřív... Opět jsem udělala takový subjektivní výběr, do kterého se dostaly ty nejzajímavější a nejlákavější beletristické počiny.

Začala bych tím, co zde má největší zastoupení - jsou to thrillery. Vybrala jsem zvlášť thrillery světoznámých autorů a zvlášť debuty.
Tim Weaver a Robert Bryndza jsou už jména pěkně profláklá a rozhodně je to sázka na kvalitu. Obě knihy jsou již několikátými díly sérií, které znají čtenáři po celém světě. Hon na mrtvého je pátým dílem série s detektivem Davidem Rakerem, zatímco Do posledního dechu je čtvrtým dílem série s inpektorkou Erikou Fosterovou. Těmto autorům už ale na paty šlapou dvě autorky. Pro C.L.Taylor je psychothriller Útěk již čtvrtou knihou - nejvíce se proslavila debutem Lež a všechny její knihy poznáte podle typické obálky. B.A.Paris je začínající autorka, ale již teď má obrovské množství fanoušků. Jak by taky ne, když všechny (včetně mě) uchvátila debutem Za zavřenými dveřmi. Její novinku V pasti lží si i já řadím do seznamu "must have"!

    

Další velkou kapitolou jsou thrillerové debuty. Je jasné, že moderní thriller je teď určitě nejžádanějším žánrem. Témat je mnoho a ne vždy je potřeba být originální. Tomu nejspíš i vděčí začínající autoři a tak se v rámci tohoto žánru objevují stále nové a nové tituly. Ne vždy se uchytí, ale mezi těmi, kterým se to podařilo jsou například Když Anna zmizela britské autorky Alex Lake. Téma zmizelých, unesených a ztracených dětí je teď zvlášť velmi populární a je otázkou, zda se tento román zařadí po bok úspěšných Manželů odvedle nebo Spálené oblohy. Když jsem uviděla obálku knihy dalšího britského autora T.A.Cotterella Co Alice neřekla, hned jsem si vzpomněla na svůj oblíbený román Na co Alice zapomněla, ale věřím a doufám, že podobnost bude spočívat čistě jen v názvu. Thriller/detektivka Jepice je prvním románem taktéž Brita Jamese Hazela a text na obálce slibuje, že to nejspíš bude masakr :) Rozhodně mě zaujala obálka knihy Ďáblův spár, autorkou je jak jinak než Britka - Lara Dearmanová. Slibuje celou detektivní sérii, takže jsem zvědavá, jestli půjde ve stopách třeba právě Tima Weavera.  Noční pták sice není debutem, ale dal by se za něj považovat. Brian Freeman, který je kupodivu americký autor, už má na kontě jednu detektivku z roku 2004. Ač to nebyl žádný propadák, prorazil až nyní s Nočním ptákem, který nese i označení nejlepšího Kindle bestselleru.

  Jepice   

I čeští autoři se snaží prorazit v moderním thrilleru. Příkladem může být Bílá tma Zdenky Hamerové, která už má na kontě několik detektivek, zatím však žádná nijak zvlášť nevynikla.Třeba právě Bílá tma pomůže autorce prorazit. Daniel Petr také není v literatuře žádným nováčkem ale na svou slávu teprve čeká. Jeho Sestra smrt ale zaujala minimálně obalem s troufalým tvrzením, že se jedná o severské krimi ze severu Čech. A do třetice všeho dobrého je tu ještě jedno dílo podobné minimálně obálkou. Hřbitov nevěst se však neodehrává v Česku, ale nese označení "Sibiřská detektivka" a jeho autorem je etnolog Tomáš Boukal.

Bílá tma Sestra smrt HÅ™bitov nevÄ›st

Z české literatury to ale určitě není vše, měsíc březen byl velmi plodný. Především nesmím zapomenout na novou knihu Michala Viewegha Muž a žena. Kniha obsahuje dvě novely plné autorova typického humoru. Spisovatelka Viktorie Hanišová je občas přirovnávána k Anně Bolavé -  její Houbařka je svéráznou psychologickou sondou do duše mladé Sáry. Deník japonské manželky je skutečným příběhem Veroniky Ageivy, která se provdala za svého spolužáka z Japonska. V knize sdílí své dojmy z Tokia, kam se s manželem odstěhovala. Velkým hitem byla loni humoristická kniha zaměřená spíše na ženy Falešný román. Zdá se to nedávno, ale mladá autorka Magdalena Mintová si pospíšila a už vyšlo pokračování s názvem Falešný sňatek. A prý není o nic horší!

   

Literaturu, která se zaměřuje spíš na ženy jsem už nakousla v předchozím odstavci. To jsem však zmínila jen české autory. S novým románem přichází ale i Leila Meacham, která si čtenáře, resp.čtenářky získala sérií Růže ze Somersetu. Alyin dům se tématicky od jejích ostatních knih moc neliší a já si nemůžu pomoci, ale aniž bych knihu četla, začíná mi autorka připomínat Nicholase Sparkse. Italská spisovatelka Elena Ferrante oslovila české čtenářky románem Geniální přítelkyně. Jednou knihou to však neskončilo, vznikla celá Neapolská sága a Příběh ztracené holčičky je již čtvrtým dílem. Nebe je naše je "srdceryvný román o lásce a naději" a zatím slaví i u nás velké úspěchy. Autorem je Luke Allnutt. Román Zlomení andělé nás přenese do ne tak daleké historie, do období druhé světové války. Doufám, že označení "pro ženy" pro něj není příliš dehonestující, věřím, že oblibu si získá i u mužů...

  PříbÄ›h ztracené holčičky  Nebe je naÅ¡e  

Přítelkyně od Michelle Frances je také thrillerem, ale takovým tím pro ženy, kde se hodně rozebírají vztajhy - proto jej řadím až sem a ne na začátek k thrillerům. Vypadá však velmi zajímavě a já se moc těším, až si jej přečtu!
Je na první pohled zřejmé, že román Alfa samec je určen především pro ženy. Jako oddechovka se prý ale autorce Vi Keeland podařil. Podělaným navrch je román autorky hitu Probuzení Simona Spiera. Becky Albertalli je autorkou "young adults" literatury, teda jedná se o román spíše pro dívky, ale tyto knihy s oblibou čtou i dospělé ženy a já se přiznám bez mučení, že jsem také propadla jejich kouzlu.

   

K thrillerům jsem sice nezařadila román Nezámý, avšak je to také thriller, ale ne v klasickém tradičním kabátu. Simon Toyne přichází s něčím novým. Svět v zádech z edice Světové knihovny od Odeonu, je zajímavý především tím, že se jedná o biografickou prózu a Thomas Melle zde popisuje svůj život s bipolární poruchou. Z úplně jiného soudku je i historický román Amora Towlese Gentleman v Moskvě. Je skvělé, že se nebojí přijít s něčím jiným, novým a přitom povedeným.

  Gentleman v MoskvÄ›

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste některou ze zmíněných knížek? Nebo doporučujete jinou? Podělte se!